Vaalennustehtävä







 Miksi vaalennetun hiuksen vetolujuus heikkenee?

Vaalennus on hiuksille kaikkein voimakkain ja rasittavin kemiallinen käsittely. Vaalennus vaurioittaa hiuksen rikkisidoksia, jonka seurauksena hiuksen vetolujuus heikkenee. Terve hius palautuu venytyksestä, mutta vaalennettu hius ei, rikkisidosten vaurioiduttua.

Mitkä ovat vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet?
Emäksisten vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat vetyperoksidi ja persulfaatit. Jotta nämä aineet toimivat, ne tarvitsevat emäksisen ympäristön. Jauhemaisten vaalennusaineiden tärkeimmät vaikuttavat aineet on silikaatit, karbonaatit tai fosfaatit. Voidemaisissa taas voidaan käyttää joko ammoniakkia tai etanoliamiinia. Pelkistin on happamien vaalennusaineiden vaikuttava aine, joka luovuttaa vetyä happamassa ympäristössä. Emäksisen ja happaman värinpoistoaineen erona on se, että hapanvärinpoistossa suuret pigmenttimölekyylit vain pelkistyvät pienemmiksi, jolloin ne voivat hapettua uudestaan ilman hapen vaikutuksesta.

Mitkä ovat hapetteen tärkeimmät vaikuttavat ainesosat?
Vetyperoksidi on useimmiten käytetty hapetin hiusväreissä. Tämän lisäkso hapetinaineisiin on lisätty mm. Erilaisia pehmentäviä, kelatoivia ja aineen pH:ta säätäviä aineita.

Miksi vaalennusaine ja hapeteseos on tehtävä juuri ennen tuotteen levittämistä hiuksiin eikä sitä voi säilyttää pitkän aikaa kupissa?
Kun vaalenusainetta ja hapetetta on sekoitetttu keskenään, happea alkaa irrota välittömästi hapettavista ainesosista. On tärkeää noudattaa valmistajan antamia sekoitussuhteita.

Kirjassa esitetään 3 erilaista värinpoistomenetelmää. Mitkä ne ovat? Mikä näistä kolmesta menetelmästä on vaalennus ja miksi sitä kutsutaan sillä nimellä?
Emäsvärinpoisto, hapanvärinpoisto ja liuotinvärinpoisto. Emäsvärinpoisto tarkoittaa myös vaalennusta. Vaalentaminen nimitystä käytetään silloin, kun vaalennusvalmistetta käytetään hapettuvien väriainesosien vaalentamiseen itsenäisenä käsittelynä.

Selvitimme viime  tehtävässä happivaurioita ja niiden syntyä. Kaikista värjäysmenetelmistä juuri vaalennus synnyttää tehokkaimmin happivaurioita. Miksi vaalennuksessa käyttöohjeita on noudatettava tarkasti? Pohdi myös ihon kannalta.
Paljon pysyviä happivaurioita syntyy, kun happea vapautuu runsaasti. Näitä syntyy vaalennettavien hiusten keratiiniproteiinin kuin myös ihosolujen keratiiniproteiiniin. Hiuksen ja ihon keratiiniproteiinit ovat lähes samanlaisia, myös ihoproteiinia koossa pitävät rikkisidokset katkeavat ja ihosolukko alkaa hajota. Näitä pysyviä happivaurioita ihossa voidaan kutsua ihon syöpymiseksi. Tästä syystä on tärkeää noudattaa käyttöohjeita tarkasti.

Minkä vahvuista värinpoistoainetta on sallittu laittaa hiuspohjaan?
6 % on korkein sallittu hapete, joka voi olla kosketuksessa hiuspohjaan.

Miten hapanvärinpoiston vaikuttavat aineet poikkeavat emäsvärinpoistoaineista?
Hapanvärinpoiston vaikuttava ainesosa on pelkistin. Pelkistin voi luovuttaa vetyä vain happamassa ympäristössä. Tämän takia pelkistimen sekaan sekoitetaankin hapanvärinpoistossa jotain hapanta puskuria eli ainesosaa, joka säätää käyttövalmiin valmisteen happamaksi.

Miten emäs- ja hapanvärinpoiston toimintaperiaatteet poikkeavat toisistaan, kuvaile kumpaakin lyhyesti.
Emäsvärinpoisto perustuu hapen kykyyn erottaa värilliset molekyylit toisistaan emäksisessä ympäristössä. Hapettuvien väriainesosien irrotessa toisistaan värilliset molekyyliryppäät pienenevät ja niistä tulee värittömiä. Hius vaalenee tällä tavalla.
Hapanvärinpoisto soveltuu menetelmiä paremmin voimakkaasti rakennevaurioituneille hiuksille. Hius vaalenee, kun hapanvärinpoistovalmisteesta vapautuva vety pystyy irrottamaan värillisiä molekyylejä toisistaan happamassa ympäristössä. Vaikka hiuksissa olevaa väriä on vedyn avulla saatu tarvittava määrä muutettua, ilmassa olevat vapaat happiatomit liittävät happaman värinpoiston toisistaan irrottamat värimolekyylit uudelleen toisiinsa. Tämän seurauksena hiusten väri tummenee jälleen. Jotta nähdään, kuinka paljon hius tummuu, happaman värinpoiston jälkeen hiukseen lisätään vielä happea (1-4% vetyperoksidia).

Miksi hapanvärinpoistossa hiukseen lisätään käsittelyn loppuvaiheessa mietoa hapetetta (vetyperoksidia) hetkeksi?
Jotta nähdään kuinka paljon hius tummuu. Usein joudutaan tekemään uusi hapan värinpoisto ja sitä seuraava happikäsittely, jotta ollaan varmoja, että värinpoistotulos pysyy.

Sivulla 98 esitetään hiusten vaalentumistaulukko, josta on nähtävissä hiusten väri vaalennettaessa eri tummuusasteilla. Mikä on hiuksen vaalennuspohjan väri seuraavilla tummuusasteilla:
4, vaalennuspohja ja sen vastaväri: punanen, vastaväri vihreä
7, vaalennuspohja ja sen vastaväri: oranssi, vastaväri violetti
9, vaalennuspohja ja sen vastaväri: keltainen, vastaväri sininen
Pohdi, miten parturi-kampaaja voi hyödyntää vaalentumistaulukkoa työssään?
Kun taitetaan esimerkiksi keltaista, vaalennettua hiusta, pitää olla tieto miten sen saa taitettua pois. Muutenkin tieto siitä miten saadaan lämpimät värit taitettua kylmiksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Trendit 2020

Harmaanpeitto Four Reasons Optima- hiusvärillä